100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is downloadsnelheid?

Maandag 09 april 2018 3 minuten en 7 seconden leestijd
Laatste update: Donderdag 14 mei 2020

Wat is downloadsnelheid?

Wanneer je gaat internet vergelijken is de downloadsnelheid een belangrijke term. De downloadsnelheid is namelijk de snelheid waarmee apparaten, die aangesloten zijn op het internetnetwerk, de gestuurde data van het internetnetwerk kunnen halen. Je kunt hierbij denken aan je smartphone of pc. De downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s wat het aantal megabits per seconde is.

Steeds meer apparaten maken gebruik van het internet en wij maken er met z’n allen ook steeds meer gebruik van. Internet providers zien dit ook en zijn juist in deze tijd steeds meer bezig met ontwikkelen en innoveren. Dit doen zij om ervoor te zorgen dat jij een zo hoog mogelijke downloadsnelheid kunt behalen. Daardoor kun je onbeperkt naar je favoriete series kijken op Netflix of Videoland en tegelijkertijd zonder haperingen je nieuwste game spelen.

Welke downloadsnelheid ontvang jij?

Wanneer je een internet abonnement afsluit belooft de provider je een bepaalde downloadsnelheid, maar vaak haal je deze snelheid in werkelijkheid niet. Je daadwerkelijke downloadsnelheid is afhankelijk van verschillende factoren. Ontvang je kabel internet of is dit internet via glasvezel. Bij ADSL is de downloadsnelheid die je ontvangt afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Ben je benieuwd wat de werkelijke downloadsnelheid is die je nu ontvangt? Dat ontdek je makkelijk en snel met onze speedtest.

Zoals gezegd zijn internet providers druk bezig om de downloadsnelheid voor jou zo optimaal mogelijk te maken. Delta biedt haar klanten nu al een downloadsnelheid van 1000Mbit/s. Meer daarover lees je in ons blog Supersnel internet bij Delta. Maar ook andere providers staan niet stil. Ziggo is druk bezig met haar ‘netwerk van de toekomst’ en hoopt jou in 2020 ook supersnel internet te kunnen bieden. En KPN is druk bezig met de verdere uitrol van glasvezel internet. In ons blog KPN gaat verder met uitrol glasvezel internet lees je daar meer over.

Een downloadsnelheid van 1000Mbit/s is natuurlijk supersnel, maar je kunt je afvragen of je dat echt nodig hebt met jouw internetgebruik. Om de keuze voor een bepaalde downloadsnelheid wat makkelijker te maken hebben we het kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? geschreven. Hierin krijg je advies over de downloadsnelheid die het beste past bij jouw situatie.

Je kunt ook zelf wat doen om een zo’n hoog mogelijke downloadsnelheid te ontvangen. Wij hebben onlangs een handige Checklist snel internet geschreven met tips en tricks.

Downloadsnelheid en Uploadsnelheid

Naast de downloadsnelheid heb je ook de uploadsnelheid. Zorgt de downloadsnelheid ervoor dat je zo snel mogelijk data ontvangt, de uploadsnelheid zorgt er juist voor dat de data wordt verzonden. Stuur je bijvoorbeeld een e-mailbericht of een foto via Whatsapp dan gaat dit via de uploadsnelheid.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw internet abonnement zul je zien dat er vaak een verschillende downloadsnelheid en uploadsnelheid staat vermeld. Dit komt omdat je meer data downloadt en het daardoor ook belangrijk is dat deze snelheid hoger is. Wanneer je je internet via glasvezel ontvangt is de downloadsnelheid en uploadsnelheid wel gelijk.

Wil je meer weten over de verschillen tussen downloadsnelheid en uploadsnelheid? Lees dan ons kennisbankbericht Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?.

Welke downloadsnelheid wil jij ontvangen?

Ben jij tevreden met de internetsnelheid die je nu ontvangt? Of mag het wel wat sneller of stabieler? Dan is het slim om eens te internet vergelijken. Door dat te doen ontdek je wat de mogelijkheden zijn voor jou. Welke vormen van internet zijn leverbaar op jouw adres, wat is de hoogst haalbare downloadsnelheid en wat zijn de kosten.

Met onze handige postcode check ontdek je binnen een minuut wat de mogelijkheden zijn voor jou. Misschien ontdek je wel dat je bij een andere internet provider een hogere downloadsnelheid ontvangt voor een lager maandbedrag.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.