100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is VDSL internet?

Tuesday 19 June 2018
Laatste update: Thursday 17 December 2020 3 minuten en 3 seconden leestijd

Wat is VDSL internet?

VDSL internet is niet bij iedereen bekend, daarom vertellen we je in dit artikel graag meer over deze vorm van internet.

Opvolger ADSL: snellere verbinding met VDSL internet

De afkorting VDSL staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line. VDSL is de opvolger van ADSL en ADSL2+ en biedt meer snelheid dan de ADSL-verbindingen.

Zowel het downloaden als het uploaden gaat sneller. Met VDSL internet kunnen gegevens sneller worden verstuurd en ontvangen. Ook het ontvangen van digitale televisie werkt beter.

VDSL netwerk via koperverbinding

De snelheid van VDSL internet hangt af van de lengte van de koperverbinding, want net als bij ADSL werkt VDSL internet via de telefoonlijn. Hoe korter de koperlijn, hoe sneller het internet.

Vroeger hadden sommige huishoudens traag internet door een lange koperlijn, maar hier is iets op bedacht! Er worden namelijk steeds meer aansluitingen met glasvezel naar de wijkverdeler in werking gesteld. Daar wordt dan weer een VDSL-centrale geplaatst. Daardoor wordt de afstand die door het signaal over de koperkabel moet worden afgelegd aanzienlijk vermindert en je VDSL internet sneller.

Snelheid VDSL-netwerk

Hoe snel is VDSL internet dan echt? Zoals eerder al genoemd is dit afhankelijk van de lengte van de koperlijn.

Bij een afstand van 1500 meter wordt een downloadsnelheid van 13 à 14 Mbp/s gehaald. Bij een lengte van 1000 meter kun je een snelheid van 26 à 27 Mbp/s halen en bij een kortere lijn van ongeveer 300 meter is de snelheid zelfs 52 à 55 Mbp/s. Voor de gemiddelde gebruiker geeft VDSL een goede verbindingssnelheid.

Wanneer je wilt weten welke internetsnelheid je huidige provider behaalt kun je de speedtest op onze website doen. Er zit namelijk een verschil tussen de beloofde snelheid en de daadwerkelijke snelheid die wordt behaald. Dit heeft onder andere te maken met de plaatsing en kwaliteit van je modem.

Hoe dichter je modem bij een ISRA punt is geplaatst, hoe sneller de verbinding. Ook is het beter dat de aansluiting zo min mogelijk vertakkingen heeft. Tevens heeft een zo kort mogelijke aansluitkabel vanaf de contactdoos een positief effect op de snelheid van je bekabelde internet en wifi.

vader en dochter met iphone

Upgrade VDSL2

Er inmiddels zelfs een VDSL upgrade beschikbaar, namelijk VDSL2. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken waardoor er een nog grotere kans is dat de maximale internetsnelheden ook daadwerkelijk gehaald kunnen worden.

Aanbieder van internet VDSL

Er zit een verschil tussen de zakelijke en particuliere markt wat betreft de aanbieders van VDSL internet. Particulieren kunnen onder andere terecht bij KPN, XS4ALL en T-Mobile (allemaal overigens providers via het KPN-netwerk). Aanbieders op de zakelijke markt zijn onder andere XS4ALL, BBned en Redwork. Zakelijk VDSL is over het algemeen wat duurder dan voor privé gebruik.

Kosten internet VDSL

VDSL internet is duurder dan via ADSL zoals je misschien wel had verwacht. Omdat er veel concurrentie is tussen de verschillende providers liggen de kosten wel relatief laag. VDSL-verbinding wordt aangelegd door de koperverbinding tussen de wijkkast en de telefooncentrale te vervangen. Omdat er maar één verbinding vervangen hoeft te worden is dit relatief goedkoop.

Bij glasvezel internet bijvoorbeeld moeten er meerdere verbindingen vervangen worden wat dan ook duurder is. Wanneer je nog geen glasvezelverbinding hebt, maar wel graag gebruikt maakt van snel internet is internet via VDSL een prima oplossing. De precieze kosten voor VDSL internet verschillen per provider en kun je vergelijken door het doen van de postcode check op onze website.

Doe de postcode VDSL-check!

Wil je weten wat een VDSL-aansluiting op jouw adres kost en ben je benieuwd naar de prijzen per aanbieder? Doe dan nu de postcode check en ontdek de voordeligste internetpakketten van het moment.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking