100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Wat is VDSL internet?

Dinsdag 19 Juni 2018
Laatste update: Maandag 8 Augustus 2022 3 minuten en 22 seconden leestijd

Wat is VDSL internet?

VDSL internet is niet bij iedereen bekend, terwijl heel veel mensen gebruik maken van VDSL internet. Wij willen jou in dit artikel graag meer vertellen over deze vorm van internet.

Opvolger ADSL: snellere verbinding met VDSL internet

ADSl internet wordt tegenwoordig bijna nergens meer gebruikt. De opvolger is VDSL internet. De afkorting VDSL staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line en biedt meer snelheid dan de ADSL-verbindingen.

Zowel het downloaden als het uploaden gaat sneller. Met VDSL internet kunnen gegevens sneller worden verstuurd en ontvangen. Ook het ontvangen van digitale televisie werkt beter.

VDSL netwerk via koperverbinding

De snelheid van VDSL internet hangt af van de lengte van de koperverbinding, want net als bij ADSL werkt VDSL internet via de telefoonlijn. Hoe korter de koperlijn, hoe sneller het internet.

Vroeger hadden sommige huishoudens traag internet door een lange koperlijn, maar hier is iets op bedacht! Er worden namelijk steeds meer aansluitingen met glasvezel naar de wijkverdeler in werking gesteld. Daar wordt dan weer een VDSL-centrale geplaatst. Daardoor wordt de afstand die door het signaal over de koperkabel moet worden afgelegd aanzienlijk vermindert en wordt je VDSL internet sneller.

Snelheid VDSL-netwerk

Hoe snel is VDSL internet dan echt? Zoals eerder al genoemd is dit afhankelijk van de lengte van de koperlijn.

Bij een afstand van 1500 meter wordt een downloadsnelheid van 13 à 14 Mbp/s gehaald. Bij een lengte van 1000 meter kun je een snelheid van 26 à 27 Mbp/s halen en bij een kortere lijn van ongeveer 300 meter is de snelheid zelfs 52 à 55 Mbp/s. Voor de gemiddelde gebruiker geeft VDSL een goede verbindingssnelheid.

Wanneer je wilt weten welke internetsnelheid je huidige provider behaalt kun je de speedtest op onze website doen. Er zit namelijk een verschil tussen de beloofde snelheid en de daadwerkelijke snelheid die wordt behaald. Dit heeft onder andere te maken met de plaatsing en kwaliteit van je modem.

Hoe dichter je modem bij een ISRA punt is geplaatst, hoe sneller de verbinding. Ook is het beter dat de aansluiting zo min mogelijk vertakkingen heeft. Tevens heeft een zo kort mogelijke aansluitkabel vanaf de contactdoos een positief effect op de snelheid van je bekabelde internet en wifi.

vader en dochter met iphone

Upgrade VDSL2

Er inmiddels zelfs een VDSL upgrade beschikbaar, namelijk VDSL2. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken waardoor er een nog grotere kans is dat de maximale internetsnelheden ook daadwerkelijk gehaald kunnen worden.

Aanbieder van internet VDSL

Er zit een verschil tussen de zakelijke en particuliere markt wat betreft de aanbieders van VDSL internet. Particulieren kunnen onder andere terecht bij KPN, T-MobileYoufone, Budget Alles-in-1 en Online.nl (allemaal overigens providers via het KPN-netwerk). Aanbieders op de zakelijke markt zijn onder andere BBned en Redwork. Zakelijk VDSL is over het algemeen wat duurder dan voor privé gebruik.

Kosten internet VDSL

VDSL internet is duurder dan via ADSL zoals je misschien wel had verwacht. Omdat er veel concurrentie is tussen de verschillende providers liggen de kosten wel relatief laag. 

Het snelste internet is natuurlijk glasvezelinternet, maar dit is nog niet op elk adres mogelijk. Ook kan het aanleggen van glasvezel internet kosten met zich mee brengen. Bij glasvezel internet moeten er meerdere verbindingen vervangen of aangelegd worden wat dan ook duurder is. Wanneer je nog geen glasvezelverbinding hebt, maar wel graag gebruikt maakt van snel internet is internet via VDSL een prima oplossing. De precieze kosten voor VDSL internet verschillen per provider en kun je vergelijken door het doen van de postcode check op onze website.

Doe de postcode VDSL-check!

Wil je weten wat een VDSL-aansluiting op jouw adres kost en ben je benieuwd naar de prijzen per aanbieder? Doe dan nu de postcode check en ontdek de voordeligste internetpakketten van het moment.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking