100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is glasvezel internet?

Dinsdag 19 Juni 2018
Laatste update: Woensdag 26 Oktober 2022 4 minuten en 3 seconden leestijd

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel is een vezel zo dun als een haar, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie wordt met behulp van laserlicht via glasvezel op een betrouwbare en snelle manier verzonden. Door laserlicht met een heel hoge snelheid aan en uit te schakelen worden digitale gegevens doorgegeven. Hoe sneller de laser aan en uit knippert, hoe sneller de gegevens heen en weer worden gestuurd. Dit kan razendsnel gaan. Signalen zoals telefoongesprekken, tv en up- en downloads via internet worden omgezet in een digitaal signaal. Je zou dit kunnen vergelijken met het seinen van een boodschap in morsecode met een zaklantaarn. Net als bij glasvezel vormen een serie van punten en strepen hierbij de gegevens.

Glasvezel internet is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar wordt wel in steeds meer gemeenten en wijken aangelegd. Inmiddels hebben bijna 4 miljoen huishoudens in Nederland een glasvezelaansluiting, dit staat gelijk aan ongeveer 46% van alle huizen. Een groot gedeelte van het netwerk bij internet via de kabel of DSL bestaat al uit een glasvezelkabel. In de meeste gevallen is het laatste stukje van centrale naar de woning nog via koper of coax kabel. Wanneer je een glasvezel internet verbinding tot aan de woning (FTTH) hebt gaat ook het laatste stukje via glasvezel. Dit wordt ook Fiber To The Home genoemd.

Wil jij ook graag een glasvezelabonnement? Wij raden aan om eerst onze gratis postcodecheck te doen. Zo kom je er achter welke internet providers er glasvezel op jouw aders leveren, mits er glasvezel op je adres beschikbaar is. Wanneer je jouw ideale abonnement hebt gekozen kun je deze bestellen. Jouw internet provider zal het glasvezel modem opsturen. Wanneer je een glasvezelabonnement hebt afgesloten komt er in de meeste gevallen een monteur jouw kant op om het te installeren.  

Wat kun je met glasvezel internet?

Je kunt over het glasvezel (net zoals bij DSL en kabel) internet, telefonie en televisie afnemen. Een groot voordeel van glasvezel is dat je hogere internetsnelheden kunt halen dan met welk ander netwerk dan ook. In Nederland is het momenteel mogelijk om tot wel 1 Gbps te behalen en daarmee is de maximale snelheid voor glasvezel nog niet bereikt! Uniek aan glasvezel internet is dat je voor pakketten kunt kiezen waarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de hoge downloadsnelheid.

Met glasvezel internet ontvang je data op je telefoon, tablet, laptop of televisie. Data is een breed begrip maar we bedoelen hiermee alles van een telefoongesprek tot een 4K film. Wij zetten de voordelen van glasvezelinternet nog even voor jou op een rijtje:

  • Je hebt stabiel en razendsnel internet;
  • Je hebt een hoge constante kwaliteit internet. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan tv-beelden op meerdere apparaten tegelijk;
  • Glasvezelinternet kost hetzelfde als standaard internet;
  • De upload- en downloadsnelheid zijn gelijk aan elkaar;
  • Omdat het glasvezelnetwerk een open netwerk is kunnen meerdere providers internet aanbieden via het netwerk. Dit betekent dat jij de keuze hebt uit meerdere aanbieders.

Wat is een open glasvezel netwerk

Op het glasvezelnetwerk mag iedere provider internet, televisie en telefonie aanbieden. Er zijn inmiddels al zo’n 25 providers die glasvezel internet aanbieden, maar die zijn niet in alle gemeenten actief. Het voordeel van meerdere aanbieders is dat je kunt overstappen wanneer je bijvoorbeeld niet tevreden bent over de klantenservice. Doe de glasvezel vergelijker op onze website en zie welke providers glasvezel aanbieden op jouw adres.

Aanleg van glasvezel internet

Glasvezelaanbieders beheren niet zelf het netwerk. Zij zijn bijvoorbeeld niet verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het glasvezelnetwerk. In Nederland wordt zo’n 90% van het glasvezelnetwerk beheerd door Reggefiber. Wanneer je in Overijssel, Gelderland of Flevoland woont is de kans het grootst dat glasvezel beschikbaar is. Het uitrollen van glasvezel gaat in overleg tussen gemeenten en glasvezelaanleggers. Wanneer er voldoende aanvraag is onder de inwoners zal er glasvezel komen.

Moet het glasvezel nog aangelegd worden bij jou in de buurt? Houdt er rekening mee dat dit een lang traject is. Tussen de eerste informatie en het daadwerkelijk internetten via glasvezel kan zo’n 3 tot 6 maanden zitten. Eerst wordt de glasvezelkabel in de straat gelegd en tot aan het huis gebracht. Daarna wordt de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Hier wordt een speciaal modem geplaatst. Wanneer je ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement afsluit moet het modem geïnstalleerd worden.

Glasvezel aanbieders

Wij hebben meerdere internet providers in onze vergelijker staan die glasvezelinternet aanbieden. Dit zijn Budget alles-in-1, Caiway, Delta, KPN, Online.nlT-Mobile en Youfone.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

 

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking