100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is ADSL internet?

Dinsdag 19 juni 2018 2 minuten en 11 seconden leestijd

Wat is ADSL internet?

ADSL is een afkorting voor Asymetrical Digital Subscriber Ling. Dit houdt in dat de uploadsnelheid anders is dan de downloadsnelheid (de uploadsnelheid is een stuk lager, behalve als je glasvezel internet hebt.). Hierdoor duurt het downloaden van een bestand minder lang dan het uploaden van data. De snelheden van ADSL-internet kunnen flink oplopen waardoor zowel het downloaden als het uploaden snel gaan en je het verschil vaak niet eens merkt. Bij ADSL wordt de telefoonlijn die in je woning aanwezig is doormiddel van een splitter opgesplitst in twee banden, daarbij is één band voor het bellen en de andere band voor internet en eventueel televisie.

Internetten en telefoneren

Met ADSL was het voor het eerst mogelijk om te internetten en telefoneren via één en dezelfde aansluiting. Daarvoor gebruikte je de telefoonlijn om toegang tot het internet te krijgen, via de welbekende ‘telefoontikken’. Bij een ADSL-verbinding kunnen twee verbindingen naast elkaar gebruikt worden, wat het einde van de ‘telefoontikken’ betekende. De snelheden van internet zijn inmiddels ook flink verbeterd. Onder andere door de introductie van ADSL-internet is het mogelijk om tot maximaal 50Mb per seconde te downloaden. Nadeel van een ADSL-aansluiting is dat de afstand tot de centrale van de aanbieder voor een groot gedeelte bepaalt welke internetsnelheid je kunt behalen.

Een vast bedrag per maandag

Met ADSL was het voor het eerst mogelijk om iedere maand een vast bedrag te betalen voor je internet en waarmee je onbeperkt gebruik kon maken van de digitale snelweg. Inmiddels kun je ook digitale televisie kijken via je ADSL-verbinding. Wel neemt je internetsnelheid af wanneer je wilt internetten terwijl je televisie kijkt. De afstand van je woning tot de wijkcentrale is maximaal 8 km. Wanneer de afstand tot de wijkcentrale groter is dan 4 km zal de kwaliteit van het signaal snel minder worden. Zorg er ook altijd voor dat je je verbinding beveiligd met een firewall.

Is ADSL geschikt voor jou?

Voor de meeste gebruikers is ADSL een prima manier om te internetten, bellen en televisie te kijken. Wanneer je een gemiddelde gebruiker bent van het internet, je leest je mail, kijkt naar YouTube, surft op het net, enz. dan is ADLS internet een goede optie voor jou.

ADSL mogelijkheden

Een ADSL abonnement kan bestaan uit de volgende diensten of een combinatie daarvan:
- Internet
- Internet en bellen
- Internet en televisie
- Internet en bellen en televisie: Alles-in-1

ADSL aanbieders

Dit zijn een aantal van de aanbieders, oftewel providers, van ADSL internet in Nederland:
- T-Mobile
- KPN
- XS4ALL