100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is ADSL internet?

Dinsdag 19 Juni 2018
Laatste update: Donderdag 10 Februari 2022 4 minuten en 8 seconden leestijd

Wat is ADSL internet?

ADSL is een afkorting voor Asymetrical Digital Subscriber Line. Bij ADSL wordt de telefoonlijn die in je woning aanwezig is doormiddel van een splitter opgesplitst in twee banden, daarbij is één band voor het bellen en de andere band voor internet en eventueel televisie. Bij deze vorm van internet is de uploadsnelheid anders is dan de downloadsnelheid (de uploadsnelheid is een stuk lager). Dit is bij alle internetsoorten het geval, behalve als je glasvezel internet hebt. Doordat de downloadsnelheid hoger ligt, duurt het downloaden van een bestand minder lang dan het uploaden van data. De snelheden van ADSL-internet kunnen flink oplopen waardoor zowel het downloaden als het uploaden snel gaan en je het verschil vaak niet eens merkt.

Internetten en telefoneren

Met ADSL was het voor het eerst mogelijk om te internetten en telefoneren via één en dezelfde aansluiting. Daarvoor gebruikte je de telefoonlijn om toegang tot het internet te krijgen, via de welbekende ‘telefoontikken’. Hierbij moest je inbellen totdat je een internetverbinding had en als iemand aan het telefoneren was in huis kun je meeluisteren.

Bij een ADSL-verbinding kunnen twee verbindingen naast elkaar gebruikt worden, wat het einde van de ‘telefoontikken’ betekende. De snelheden van internet zijn inmiddels ook flink verbeterd. Het is mede door de introductie van ADSL-internet mogelijk om tot maximaal 50Mb per seconde te downloaden.

Een groot nadeel van een ADSL-aansluiting is dat de afstand tot de centrale van de aanbieder voor een groot gedeelte bepaalt welke internetsnelheid je kunt behalen. Dit komt omdat er ondergronds van de hoofdcentrale een koperen bedrading naar de wijkcentrale loopt. Van daaruit gaat het naar de huizen. Hoe langer de draad, hoe trager je internet is. Je verliest dus veel snelheid wanneer jij verder van de wijkcentrale woont.

Een vast bedrag per maandag

Met ADSL was het voor het eerst mogelijk om iedere maand een vast bedrag te betalen voor je internet en waarmee je onbeperkt gebruik kon maken van de digitale snelweg. Later werd het ook mogelijk om digitale televisie te kijken via je ADSL-verbinding. Wanneer je wilt internetten terwijl je televisie kijkt neemt je internetsnelheid. De afstand van je woning tot de wijkcentrale is maximaal 8 km. Wanneer de afstand tot de wijkcentrale groter is dan 4 km zal de kwaliteit van het signaal snel minder worden. 

Wat is de geschiedenis van ADSL?

ADSL werd in de jaren 80 in Amerika ontwikkeld. Het doel was om videobeelden over te brengen naar de telefoonlijn. Zo konden bedrijven ook beelden verzenden. In de jaren 90 bleef het gebruik van internet sterk toenemen, waardoor mensen nieuwe technologieën gingen ontwikkelen. Doordat de ADSL technologie steeds verbeterd werd, werd de internetverbinding ook steeds sneller.

Tegenwoordig kun je bijna bij geen een internetprovider nog een ADSL verbinding afsluiten. De oploper van ADSL is VDSL. Het verschil tussen deze twee verbindingen zullen wij uitleggen. Bij ADSL gaat er vanuit de hoofdcentrale een koperen bedrading naar de wijkcentrale. Bij VDSL is dit een glasvezel bedrading. Hierdoor wordt er in het eerste deel geen snelheid verloren en gaat er alleen nog snelheid verloren vanuit de wijkcentrale naar de woning.  Een klassieke ADSL verbinding haalt maximaal 50 Mb/s downloadsnelheid en 1 Mb/s uploadsnelheid, terwijl dit bij VDSL veel hoger ligt.

Wat zijn de voor- en nadelen van ADSL internet?

Het grote voordeel van ADSL internet was dat het bijna overal beschikbaar was, dat je hogere snelheden kon halen, dat er goedkope abonnementen mogelijk waren en dat er keuzevrijheid was in aanbieders. Naast deze voordelen waren er uiteraard ook een aantal nadelen. Hoe verder jij namelijk van de wijkcentrale woonde, hoe zwakker het signaal werd. Daarnaast was het ook niet altijd mogelijk om tegelijk tv te kijken als op het internet te surfen.

Wat zijn goede alternatieven voor ADSL internet?

Tegenwoordig zijn er heel veel goede technieken wat betreft internet. Je hebt natuurlijk de opvolger van ADSL internet, namelijk VDSL internet. Daarnaast heb je ook nog aanbieders van kabelinternet en glasvezelinternet.

Bij kabelinternet ontvang je internet en tv via de traditionele koperkabel. In andere woorden, je ontvangt ook internet via de tv kabel. Deze techniek is heel stabiel en de afstand tot de wijkcentrale maakt niet meer uit.

Bij glasvezelinternet ontvang je internet door een heel dun draad van glasvezel. Door dit draad wordt informatie verstuurd door middel van laselicht. Hoe sneller dit licht knippert, hoe sneller jouw internet is. De download- en uploadsnelheid zijn hierbij gelijk aan elkaar.

Ben je benieuwd welk soort internet er op jouw adres aanwezig is? Doe dan onze gratis postcodecheck.

ADSL mogelijkheden

De mogelijkheden van een ADSL abonnement konden bestaan uit de volgende diensten of een combinatie daarvan:
- Internet
- Internet en bellen
- Internet en televisie
- Internet en bellen en televisie: Alles-in-1

ADSL aanbieders

Dit zijn een aantal van de aanbieders, oftewel providers, van ADSL internet in Nederland:
- T-Mobile
- KPN
- XS4ALL

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking