Waar kan ik nog tv kijken via de kabel?

Maandag 15 Februari 2021
Laatste update: Dinsdag 11 Januari 2022 4 minuten en 47 seconden leestijd

Waar kan ik nog tv kijken via de kabel?

Ontdek de beste internet en tv deals

Wat is kabel tv?

Kabeltelevisie is een netwerk waarbij radio- en televisiesignalen vanuit één punt, vaak in de meterkast, via een bedraad netwerk naar je huiskamer gebracht worden. Een groot voordeel als je kabeltelevisie hebt, is dat je niet per se een digitale ontvanger nodig hebt om televisie te kijken. Inpluggen is voldoende, waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijker is om overal in huis televisie te kijken zonder extra kosten en zonder een kastje, wat voor sommigen toch een doorn in het oog is.

Daarnaast is het sinds 1995 al mogelijk om gebruik te maken van internet via de kabel. De kabel die gebruikt wordt hiervoor is de coaxkabel. Het kabelinternet wordt daarom ook wel internet over coax genoemd. Via deze verbinding kunnen providers hun internet-, tv- en radio-diensten bij jou thuis leveren met een downloadsnelheid die op kan lopen tot liefst 1000 Mbit/s. Internet via de kabel is op veel, maar niet op alle plekken in Nederland beschikbaar.

Wil je weten welke mogelijkheden er op jouw adres zijn voor internet en tv via de kabel? Ontdek het via onze gratis postcodecheck.

Bij welke internetproviders kan ik nog tv kijken via de kabel?

Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.

Wil je dus internet en/of tv via de kabel, dan blijft voor elf van de twaalf provincies Ziggo over. Heb je geen glasvezel aansluiting? Dan is Ziggo vaak ook de enige provider die een stabielere en snellere verbinding dan internet via de telefoonlijn levert. Wil je Ziggo afsluiten en coaxkabels trekken in huis, let er dan op dat niet alle coaxkabels hiervoor geschikt zijn. De kabel moet voorzien zijn van het keurmerk ‘kabelkeur’ of ‘Ziggo geschikt’. Met deze coaxkabel van Ziggo geniet je ongestoord van internet en tv in huis. Ziggo levert zelf twee coaxkabels bij je aansluitpakket: ééntje voor je router en ééntje voor je Mediabox. Wil je dus ook kabels trekken van bijvoorbeeld je meterkast naar de tv, dan moet je deze zelf aanschaffen.

Bestel jouw coaxkabels voor Ziggo internet en tv

Wanneer je bij Ziggo een abonnement met televisie afsluit ontvang je een Mediabox, een digitale ontvanger. Deze zorgt voor een stabielere verbinding en beter beeld, bovendien maak je gebruik van interactieve tv. Je kunt meerdere mediaboxen aansluiten op één verbinding. Bovendien is het bij Ziggo mogelijk tv te kijken via de Ziggo GO app op je telefoon, tablet, laptop, Apple TV of Google Chromecast.

Wat is een coaxkabel?

Een coaxkabel is een tweepolige kabel, met dus twee geleiders. Deze geleiders dragen beeld en geluid over. De coaxkabels zijn de enige soort in Nederland die gebuikt kunnen worden voor een internetverbinding via de kabel (buiten UTP-kabels bij glasvezel en DSL). De coaxkabel is een antennekabel voor tv. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar hoeveel Mhz de kabel doorlaat. Voor bijvoorbeeld televisiekijken moet je kabel minstens 900 Mhz doorlaten. Meer informatie over de coaxkabel lees je in ons artikel ‘Wat is een coax kabel’.

Wat zijn de voor- en nadelen van de kabel?

Het grootste voordeel van internet via de kabel is de hoge snelheid die gehaald kan worden. Daardoor kun je bijvoorbeeld moeiteloos met meerdere personen in huis Netflixen, afhankelijk van de snelheid van je internetpakket natuurlijk. Daarnaast is de kabel bijna overal beschikbaar en onbetwist de snelste optie als je geen glasvezel hebt. Bij internet via de kabel is je uploadsnelheid wel doorgaans lager dan de downloadsnelheid, waar deze bij glasvezel gelijk zijn. Dit is vooral belangrijk bij het uploaden van grote bestanden, online gamen of bijvoorbeeld videobellen. Bovendien is kabelinternet over het algemeen iets duurder dan glasvezelinternet en DSL-internet, die meestal via het netwerk van KPN lopen. Wel profiteer je van de unieke voordelen van Ziggo bij een abonnement via de kabel.

Lees ook onze vergelijking: KPN of Ziggo?

Welke andere soorten internet en tv zijn er?

Zoals we hierboven al vermeldden, zijn er meerdere soorten internet, namelijk DSL en glasvezel. Bij DSL-internet maak je gebruik van het internet via een koperdraadverbinding, oftewel de traditionele telefoonaansluiting. Om gebruik te maken van DSL-internet heb je een modem nodig. Dit modem ontvangt het signaal via het telefoonnetwerk en zet deze om in een bruikbaar internetsignaal. Op steeds meer plekken wordt de DSL-verbinding echter vervangen door glasvezel.

Bij glasvezelinternet wordt gebruik gemaakt van een hele andere techniek. Glasvezel is gemaakt van een speciaal soort glas. De informatie wordt met behulp van licht via glasvezel op een betrouwbare en snelle manier verzonden. Glasvezel is dus letterlijk zo snel als het licht. Bovendien is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Signalen worden omgezet in een digitaal signaal door een modem. De meeste providers die DSL-internet aanboden, doen dat nu ook via glasvezel. Glasvezel is namelijk veel sneller en stabieler, wat een voordeel voor zowel jou als de provider is. Glasvezel is echter nog niet overal beschikbaar. Ontdek hieronder of glasvezel bij jou beschikbaar is:

Wil je tv kijken via de kabel?

We raden je aan onze postcodecheck te doen om te zien of de kabel bij jou beschikbaar is. Bovendien ontdek je dan direct de beste aanbiedingen van Delta of Ziggo op jouw adres én krijg je van ons altijd minimaal €10 cashback op je abonnement. Je hebt de keuze tussen meerdere abonnementen, namelijk ‘alleen internet’, ‘Internet en tv’, ‘internet en bellen’ en ‘alles-in-1’.