100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is DSL internet?

Vrijdag 29 november 2019 3 minuten en 41 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Wat is DSL internet?

DSL internet is de afkorting van Digital Subscriber Line. Deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van het internet over een koperdraadverbinding, oftewel traditionele telefoon aansluiting. Er zijn verschillende technieken waarmee je kunt internetten. Zo zijn er naast DSL internet ook kabel internet, glasvezel internet en 4G internet voor thuis.

Zoals de naam al zegt ontvang je bij kabel internet je internet via een kabel en gaat dit bij glasvezel internet via een glasvezelverbinding. 4G internet voor thuis werkt iets anders. Deze techniek wordt vooral gebruikt wanneer er op je adres geen goede alternatieven zijn of bijvoorbeeld voor een vakantiewoning of boot.

Hoe werkt DSL internet?

Bij DSL internet gaat de verbinding via een koperdraadverbinding, oftewel traditionele telefoonaansluiting. Daarbij gaat er een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn. Dit signaal is door het menselijk oor niet te horen. Om van DSL internet gebruik te kunnen maken heb je een modem nodig. Het modem ontvangt het hoogfrequente signaal via het telefoonnetwerk en zet dit om in een bruikbaar internetsignaal. In combinatie met een router kun je in je woning gebruik maken van Wifi. Ook voor het verzenden van data heb je je modem nodig. Het modem veranderd namelijk het internetsignaal naar een hoogfrequent signaal en verzend dit over het telefoonnetwerk.

Welke soorten DSL internet zijn er?

DSL is een overkoepelende naam voor de volgende variaties:
ADSL internet -> ADSL is de afkorting van Asymetrical Digital Subscripber Ling. Dankzij ADSL internet was het voor het eerst mogelijk om te internetten en bellen via één aansluiting. Dit is mogelijk omdat de in je woning aanwezigen telefoonlijn doormiddel van een splitter opgesplitst wordt in twee banden. Een band is dan voor vaste telefonie en de andere is voor internet en eventueel televisie. Bij ADSL internet is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. De internetsnelheden die mogelijk zijn met ADSL internet worden steeds hoger waardoor je het verschil bijna niet meer werkt.

VDSL internet -> VDSL is de afkorting voor Very high bitrate Digital Subscriber Line en is de opvolger van ADSL internet. De internetsnelheid van VDSL internet ligt hoger dan bij ADSL. Dat merk je zowel bij het downloaden als het uploaden. Door de koperverbinding tussen de wijkkast en de telefooncentrale te vervangen wordt VDSL internet aangelegd. Hoe korter de koperkabel hoe sneller het internet dat je ontvangt. Is ADSL internet prima geschikt voor de gemiddelde internetgebruiker. Ben je actiever op het internet dan kies je voor VDSL internet. Daarmee kun je zonder haperingen online naar je favoriete serie kijken terwijl er tegelijkertijd een game wordt gespeeld.

SDSL internet -> SDSL is de afkorting voor Symmetric Digital Subscriber Line. De snelheid van SDSL internet ligt nog hoger dan bij VDSL internet. Het grootste verschil met de andere DSL vormen is dat de download- en uploadsnelheid van SDSL internet gelijk is. Deze vorm van DSL internet is erg geschikt voor bedrijven die bijvoorbeeld niet alleen veel data ontvangen, maar ook verzenden. Helaas bestaat SDSL niet meer sinds 2014. 

DSL internet voor jou

Wil jij ook internet ontvangen via een DSL internet verbinding? Dat kan. Zoals gezegd zijn er verschillende vormen van DSL internet. Ben je een gemiddelde internetgebruiker dan is ADSL internet prima voor jou. Providers die leveren over ADSL zijn: KPN, Tele2 en Budget Alles-in-1. Maak je actiever gebruik van het internet dan kun je kiezen voor VDSL internet. VDSL wordt aangeboden door: KPN, T-Mobile, Online.nl, Tele2, Youfone, Budget Alles-in-1, Oxxio, XS4ALL en Solcon. DSL internet wordt in verschillende internetsnelheden aangeboden. Hou er rekening mee dat je vaak niet de door jou internet provider beloofde internetsnelheid ontvangt. Ben je benieuwd welke internetsnelheid je nu daadwerkelijk ontvangt? Dat check je met onze speedtest. En wil je weten welke internetsnelheid het beste past bij jouw internetgebruik? Lees dan ons kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

DSL wordt door verschillende internet providers aangeboden. Internet vergelijken is interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn op jouw adres. Daar hebben wij een handig hulpmiddel voor, namelijk onze postcode check. Voer je postcode en huisnummer in en je krijgt een overzicht te zien van de internet providers die leverbaar zijn op jouw adres. Of doe eenvoudig de postcodecheck via onderstaande link:

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Het is mogelijk om verschillende selecties te maken. Bijvoorbeeld welke internetsnelheid je minimaal wilt ontvangen. Daarmee kun je het aanbod nog meer aan laten sluiten op jouw wensen en behoeften.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.