100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Is het internet in Nederland te duur?

Woensdag 14 Juli 2021 3 minuten en 22 seconden leestijd

Is het internet in Nederland te duur?

Consumentenbond en Test Aankoop deden een onderzoek naar de prijs van internetabonnementen in Europese landen. Nederland is duurder in vergelijking met andere Europese landen. Wat is er onderzocht, wat is het prijsverschil en waarom is het internet in Nederland zo duur? In deze blogpost krijg je antwoord op deze vragen!

De internet only abonnementsprijzen van internetaanbieders in 8 Europese landen zijn door Test Aankoop vergeleken. Hierbij hebben ze gekeken naar pakketten met een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps. De prijs in Nederland kwam gemiddeld uit op €41,- per maand. In België is dit €48,- per maand. Vergeleken met België valt de prijs in Nederland nog mee, maar de gemiddelde prijs in Spanje is €25,- per maand en de gemiddelde prijs in Frankrijk is €27,- per maand. Maar waarom is het internet in Nederland zoveel duurder dan in Spanje of Frakrijk? Dit komt omdat in Nederland KPN en Ziggo het netwerk grotendeels in handen hebben. Hierdoor beheren zij de markt, wat slecht is voor de consumenten. Wel hebben we in Nederland heel snel internet met een hele goede dekking, dit is ook niet in alle landen zo.

Wat zijn de prijzen in Nederland?

In Nederland deed de consumentenbond hetzelfde onderzoek als Test Aankoop, maar dan bij 20 Nederlandse internetaanbieders. Hier werd ook rekening gehouden met eenmalige vaste kosten. Hier kwam uit dat XS4ALL het duurst is met €47,65 per maand, daarna kwam Solcon met €46,75 per maand. Nummer drie duurste aanbieder is KPN met €45,40 per maand. XS4ALL en Solcon leveren ook over het netwerk van KPN. Met €29,- per maand is Budget Alles-in-1 de goedkoopste Nederlandse internetaanbieder. Als je kijkt naar de prijzen bij Europese landen komt Budget Alles-in-1 hier wel mee overeen.

Wat is het voordeel van het Nederlandse netwerk?

Het internet in Nederland is snel en het heeft een hele goede dekking. Ook blijven de internetproviders investeren in betere netwerken. Bijvoorbeeld KPN die het verouderde kopernetwerk aan het vervangen is voor sneller glasvezelinternet. Ook wordt er door andere providers veel geïnvesteerd in glasvezelinternet en in het aanleggen van internet in buitengebieden. Is er op jouw adres bijna geen internet mogelijk? Dan zijn er alsnog alternatieven zoals het 4G internet voor thuis van T-Mobile.

Welke internetaanbieders zijn er in Nederland?

Nederland heeft een breed scala aan internetaanbieders. Op onze site kun je de meeste internetproviders met elkaar vergelijken. Wij hebben een samenwerking met Budget Alles-in-1, Caiway, Delta, KPN, Online, Solcon, T-Mobile, XS4ALL, Youfone en Ziggo.

Ben je benieuwd welke internetprovider er beschikbaar is op jouw adres? Dan kun je onze gratis postcodecheck doen.

Deze internetproviders bieden allemaal meerdere internetabonnementen en meerdere internetsnelheden aan. Hierdoor is er voor iedereen een geschikt abonnement beschikbaar. Je hebt vaak de keuze tussen ‘alleen internet’, ‘internet en tv’, ‘internet en bellen’ en ‘alles-in-1’.

Welk soort internet is er beschikbaar in Nederland?

In Nederland zijn drie soorten internet beschikbaar, namelijk DSL internet, kabelinternet en glasvezelinternet. DSL internet is internet via de koperdraadverbinding, oftewel de traditionele telefoonaansluiting. Er loopt een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn, wanneer je een DSL kabel op de juiste manier aansluit kun je gebruik maken van dit signaal in de vorm van internet. Hiervoor heb je een modem nodig die het signaal omzet. De meeste internetproviders bieden DSL internet aan, dit zijn Budget Alles-in-1, KPN, Online, Solcon, T-Mobile, XS4ALL en Youfone. Met DSL internet zijn snelheden mogelijk van 30mbit t/m 200mbit.

Kabelinternet is breedband internet dat wordt geleverd via het traditionele kabeltelevisienetwerk. Hierbij maak je gebruik van de coax kabel. Dit is een tweepolige kabel voor het overdragen van beeld en geluid. De aanbieders van kabelinternet in Nederland zijn Ziggo en Delta. Met kabelinternet zijn snelheden mogelijk van 40mbit t/m 1000mbit.

Glasvezelinternet is internet waarmee informatie met behulp van knipperend laserlicht via glasvezel op een betrouwbare en snelle manier wordt verzonden. Glasvezel is een vezel zo dun als haar, gemaakt van een speciaal soort glas. Hoe sneller het laserlicht knippert, hoe sneller de informatie verzonden wordt. Signalen worden omgezet in een digitaal signaal. Bijna elke internetprovider kan glasvezelinternet leveren, behalve Ziggo. Met glasvezelinternet zijn snelheden mogelijk van 50mbit t/m 1000mbit. Internetproviders zijn nog druk bezig met het aanleggen van glasvezelinternet, daarom is het nog niet op elk adres mogelijk.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking