100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

DAB+ - Wat zijn de voordelen van digitale radio?

Vrijdag 23 April 2021
Laatste update: Vrijdag 14 Januari 2022 4 minuten en 22 seconden leestijd

DAB+ - Wat zijn de voordelen van digitale radio?

DAB is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt. Doordat het een digitaal signaal is, hoor je geen ruis door het geluid. Wanneer je radio luistert met de DAB+-technologie kun je luisteren naar zowel publieke als commerciële radiostations. Wat is het verschil tussen DAB en DAB+? En wat zijn de voordelen van DAB+?

Wat is DAB+?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is dus al bijna 30 jaar de digitale variant van analoge radio (FM en AM). Daarbij is DAB+ is de verbeterde versie van DAB. Je kunt luisteren naar alle zenders die je al kent van FM, maar je kunt ook naar extra radiostations luisteren die alleen digitaal beschikbaar zijn, zoals Arrow. Het aanbod van zenders is dus veel groter. 

De ontvangst van deze radiostations is gratis, je hebt geen abonnementskosten en je hoeft je niet te registreren of in te loggen. Het enige wat je hoeft te doen is de radio afstemmen op je favoriete radiostation en luisteren. Je hebt wel een radio-ontvanger met DAB+-techniek nodig. Tegenwoordig is deze techniek ook steeds meer bij auto’s ingebouwd. Let er echter wel op dat niet alle landen hun lokale zenders uitzenden in DAB+, al is dat in de meeste van de landen in West-Europa wel het geval. Het kan echter zo zijn dat je DAB+-radio in auto geen ontvangst heeft wanneer je op vakantie gaat, dan zul je dus moeten switchen of je Spotify lijstje op moeten zetten.

Een DAB+ radio haalt in één keer alle beschikbare digitale kanalen binnen. Daarna kun je door de stations bladeren (op alfabetische volgorde) om te kijken naar welke je wilt gaan luisteren. Je ervaart geen ruis of andere bijgeluiden tijdens het luisteren.

De verwachtingen zijn dat DAB+ op middellange termijn het stokje volledig over zal nemen van FM. Zo zijn enkele landen al gestopt met het uitzenden op de FM-frequentie en zullen bijvoorbeeld België (2022) en Zwitserland (2024) op korte termijn volledig switchen. Voor Nederland is er nog geen einddatum in zicht, maar die zal er onvermijdelijk gaan komen.

Wat zijn de voordelen van DAB+ radio?

DAB+ heeft een aantal voordelen ten opzichte van FM. Wij zetten de voordelen voor jou op een rijtje:

  • Je hebt meer keuze tussen radiozenders. Naast de zenders die je kent van FM zijn er ook nog themakanalen die alleen digitaal beschikbaar zijn.
  • Het luisteren via DAB+ geeft meer gemak. Je hoeft geen frequenties meer te onthouden en je kunt je radiozender eenvoudig vinden door op de naam te zoeken.
  • De geluidskwaliteit is heel goed. Je hebt geen last van ruis of andere storingsgeluiden. Het wordt vergeleken met de kwaliteit van een CD.
  • Je ontvangt DAB+ gratis en zit niet vast aan abonnementskosten.

Wat zijn de nadelen van DAB+?

Het is helaas niet alleen maar goed nieuws met Digital Audio Broadcasting. Er zitten enkele nadelen aan die belangrijk zijn om te overwegen:

  • De kwaliteit van de radio die je koopt en de speakers waar deze over beschikt zijn erg belangrijk voor de geluidskwaliteit. Goedkoop is in dit geval dus zonde van de aankoop, want dan hoor je de verbeterde geluidskwaliteit van DAB+ niet.
  • DAB+-radio’s zijn duurder dan een gewone FM-radio.
  • De meeste mensen luisteren altijd naar één of twee zenders. Met een DAB+-radio maak je het onnodig complex om hiernaar te luisteren.

Hoe sluit je een DAB+ radio aan?

Wil je je DAB+ radio bijvoorbeeld aansluiten op Ziggo internet? De meeste DAB+ radio’s zijn voorzien van wifi. Je kunt je radio met het wifi netwerk van je internetprovider verbinden en je haalt alle zenders gratis binnen. Dat betekent echter niet dat je per se alleen maar via je thuisnetwerk naar radio kunt luisteren. Je hebt namelijk ook DAB+ radio’s die een Bluetooth of een AUX-ingang hebben. Zo kun je bijvoorbeeld de radio verbinden met je telefoon of tablet om muziek af te spelen en dus je mobiele internet gebruiken.

Heb jij geen DAB+ radio, maar wil je wel muziek luisteren? Je kunt ook eenvoudig online naar DAB+ radio luisteren. Je surft simpelweg naar een website waar je naar je favoriete zender kunt luisteren, er zijn heel veel verschillende sites hiervoor. Denk bijvoorbeeld aan de website van de zender zelf, maar het kan ook via bijvoorbeeld Spotify of TuneIn van Sonos.

Heb jij al een goede internetverbinding?  

Is jouw internetverbinding niet ideaal op de plek waar je graag een DAB+ radio neer zou willen zetten? Je kunt via onze site de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet op jouw adres leveren en welke snelheid er mogelijk is. Veel providers, zoals Ziggo en KPN bieden bovendien een service waarmee ze garanderen dat je overal in huis, of in je bedrijfspand natuurlijk, goed en stabiel internet hebt.

Ook zie je welk soort internet er beschikbaar is op jouw adres: DSL, kabel of glasvezel. Bij bijna al onze internetproviders heb jij de keuze tussen meerdere internet abonnementen, namelijk ‘alleen internet’, ‘internet en tv’, ‘internet en bellen’ en ‘alles-in-1’, voor zowel particulier als zakelijk internet. Je kunt dus het abonnement kiezen wat het beste bij je past.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking