Hoe kun je casten naar je tv?

Donderdag 22 December 2022 3 minuten en 41 seconden leestijd

Hoe kun je casten naar je tv?

Er zijn tegenwoordig heel veel streamingdiensten waardoor je genoeg keuze hebt in de content die je kunt kijken. Deze diensten zijn meestal beschikbaar via een app die je kunt downloaden op je smartphone of tablet, waardoor je het op een klein scherm kunt kijken. Gelukkig zijn sommige apps beschikbaar via een Smart TV zodat je je film of serie op een groot scherm kunt kijken. Soms is het handig dat je altijd via je smartphone of tablet iets kunt kijken, als je bijvoorbeeld onderweg bent of op vakantie bent. Maar als je thuis bent is het natuurlijk fijner om je film of serie via een groot scherm te bekijken. Maar hoe kun je het dan op groot scherm kijken? Dit kun je bijvoorbeeld doen door te casten.

Wat is casten?

Casten is beschikbaar op vrijwel alle apparaten die draaien op software van Google. Je kunt casten via Google cast. Dit is een protocol wat Google zelf heeft ontwikkeld in 2013, waardoor je audio en video kunt streamen. Dit kan op elektronica zoals een televisie, mediaspeler, smartphone of slimme speaker. Google Cast is de naam van het platform, maar casten is een Nederlands werkwoord om aan te duiden dat je content van het ene naar het andere apparaat streamt.

Het casten is heel makkelijk en iedereen kan dit doen, jij ook. Een hele makkelijke manier is streamen via een Google Chromecast. Als je zorgt dat jouw apparaat en het cast apparaat op hetzelfde netwerk verbonden zijn kun je in de app van de streamingdienst op het cast icoontje drukken. Zo verbinden ze met elkaar. Als je dan de film of aflevering die jij wilt zien afspeelt, speelt deze af op het grote scherm.

Heb jij een Google Smart tv? Dan kun je door middel van de Google tv app rechtstreeks genieten van alle films en series die jij wilt zien. In deze app kun je namelijk aangeven welke streamingdiensten jij hebt. Als je dit hebt gedaan kun je alle content zien en hoef je niet te schakelen tussen de diensten. Weet je wat je wilt kijken? Dan klik je dit aan en wordt je doorgestuurd naar de app van de streamingdienst. Helaas zijn nog niet alle streamingdiensten beschikbaar bij de Google tv app. Op dit moment alleen nog maar HBO Max, Disney+, Viaplay en Amazon Prime.

Kan ik casten zonder Google Chromecast?

Naast de Google Chromecast zijn er nog andere manieren om content te casten naar tv. Dit kan met een Apple TV of met meerdere Smart tv’s. Een Apple TV is een digitale media ontvanger ontwikkeld door Apple. Het is eigenlijk Apple zijn versie van een Google Chromecast. Je kunt namelijk door je Apple TV en je apparaat op hetzelfde netwerk te verbinden, via je apparaat naar de Apple TV streamen. Zo kun je ook content op groot scherm bekijken.

Heb jij een Smart tv? Dan kun je ook heel makkelijk streamen. Op veel Smart tv’s kun je apps van streamingdiensten downloaden. Als je inlogt in de apps kun je meteen je film of serie bekijken. Zijn sommige apps niet beschikbaar op je smart tv? Dan kun je alsnog de content op groot scherm bekijken door te streamen. Met een Samsung tv gaat dit heel makkelijk, dit is een smart tv van Samsung. Je kunt namelijk vanaf je telefoon streamen naar een Samsung tv. Dit wordt ook wel schermspiegelen genoemd.

Schermspiegelen is een technologie waardoor je het scherm van je smartphone of tablet kunt sturen naar het scherm van je tv. Als jij wilt streamen naar je Samsung tv moet je de SmartThings- of Smart View- app downloaden. Ook moet je er voor zorgen dat je Samsung tv en je apparaat met hetzelfde netwerk verbonden zijn.

Zoals je kunt lezen zijn er meerdere manieren om content te casten naar je tv. Een overeenkomst tussen deze opties is dat je een goede internetverbinding nodig hebt. Heb jij nog geen internetverbinding of ben je niet tevreden met de verbinding die je nu hebt? Doe dan onze gratis postcodecheck om te kijken wat de mogelijkheden op jouw adres zijn.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen.   Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.