100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Over welk netwerk levert mijn provider?

Maandag 28 Oktober 2019
Laatste update: Zondag 13 December 2020 4 minuten en 32 seconden leestijd

Over welk netwerk levert mijn provider?

Veel providers maken gebruik van elkaars netwerk om kosten te besparen op de aanleg daarvan, wat voor verwarring kan zorgen bij een internet abonnement afsluiten. Zo krijgen we bij ProviderCheck.nl bijvoorbeeld vaak de vraag: “Welke providers vallen onder KPN”? In dit bericht zetten we alle providers op een rijtje om je te vertellen welke provider gebruikmaakt van welk netwerk. Ook geven we aan van welke aansluitingen je per provider gebruik kan maken. De providers staan op alfabetische volgorde.

Bekijk de beste internet deals

Budget Alles-in-1 – KPN netwerk

Budget Alles-in-1 heette voorheen NLEx van de Nederlandse Energie Maatschappij en levert dus ook energie onder de naam Budget Energie. Wanneer je internet afneemt bij Budget maak je gebruik van het netwerk van KPN.

Caiway – DELTA netwerk

Caiway bestaat al sinds 2004 bij de opsplitsing van het bedrijf CAI Westland in CAIW en Caiway. Sinds eind 2017 valt het bedrijf al onder hetzelfde investeringsfonds als DELTA (EQT uit Zweden) en sinds 1 januari 2020 is het bedrijf in zijn geheel opgegaan onder DELTA Fiber Nederland. Je kunt als klant nog steeds overstappen naar Caiway, maar de officiële contractpartij is DELTA, van wiens netwerk je dus ook gebruik maakt.

DELTA – Eigen netwerk

DELTA heeft het snelste en betrouwbaarste internet van Zeeland. DELTA levert internet, tv en bellen aan over hun eigen kabelverbinding of via glasvezel internet (DELTA fiber netwerk). Bij internet via de kabel van DELTA profiteer je van een downloadsnelheid van minimaal 100 Mbps tot maximaal 1000 Mbps en een uploadsnelheid van 10 Mbps tot 100 Mbps. Kies je voor glasvezel, dan zijn je download- en uploadsnelheid minimaal 150 Mbps en maximaal 1000 Mbps. Bij DELTA kun je bovendien ook energie afnemen.

KPN – Eigen netwerk

KPN is de grootste provider van Nederland en levert zowel DSL als glasvezelpakketten. Als het glasvezelnetwerk bij jou beschikbaar is, maak je hier automatisch gebruik van. Hiermee is een downloadsnelheid tot 1000 Mbit/s en een uploadsnelheid van 500 Mbit/s mogelijk. KPN maakt dus gebruik van haar eigen netwerk. Veel andere providers maken gebruik van het KPN Netwerk, maar een aantal zijn in de afgelopen jaren onderdeel geworden van KPN. Welke providers vallen onder KPN?

 • Telfort
 • XS4ALL
 • Planet Internet
 • Het Net
 • Tiscali
 • Slim
 • Speedlinq
 • Solcon

Online.nl – KPN netwerk

Online.nl is een van de oudste providers van het Nederland, het bestaat namelijk al sinds 1994, destijd onder de naam EuroNet. Online.nl heeft verschillende eigenaren gehad, maar is sinds 2013 een dochteronderneming van M7 Group, wat dan weer onderdeel is van Canal+/Vivendi. Als klant van Online.nl maak je momenteel gebruik van het netwerk van KPN.

Oxxio – KPN netwerk

Oxxio is natuurlijk bekend als energieleverancier, maar levert ook internet thuis. Ook Oxxio maakt gebruik van het grote en betrouwbare netwerk van KPN.

Solcon – KPN netwerk

Ook Solcon is onderdeel van KPN sinds 2017, maar maakt nog wel gebruik van de eigen merknaam die al sinds 1996 bestaat. Het heeft vooral naam gemaakt als Christelijke provider en het zogeheten ‘Filternet’, waarmee zij bepaalde (expliciete) media filteren voor hun klanten.

Tele2 – KPN netwerk

Tele2 is sinds een paar jaar een merknaam van T-Mobile en maakt voor mobiel dan ook gebruik van het T-Mobile netwerk. Voor internet thuis wordt er echter gebruik gemaakt van het KPN netwerk.

T-Mobile – KPN netwerk

Zoals al vermeld bij Tele2, heeft T-Mobile voor mobiel bellen en internet een eigen netwerk. T-Mobile Thuis verloopt echter via het netwerk van KPN, al is T-Mobile wel van plan een eigen netwerk op te zetten, te beginnen met Den Haag.

XS4ALL – KPN netwerk

Zoals eerder benoemd is ook XS4ALL een dochteronderneming van KPN, maar wel eentje die ook opereert onder eigen merknaam. Wist je dat XS4ALL de tweede internetprovider van Nederland was en opgericht is in 1993 door een hackerorganisatie als een experiment? Hoewel je met een XS4ALL feitelijk gezien dus met KPN een overeenkomst aangaat, kent de merknaam veel trouwe fans vanwege haar maatschappelijk beleid voor een open internet met een focus op security en privacy.

Youfone – KPN netwerk

Youfone biedt al sinds 2008 mobiele telefonie aan en sinds 2017 ook internet, tv en bellen. Dit in samenwerking met de telecomgigant Huawei. Met een Youfone abonnement ontvang je je diensten via het netwerk van KPN.

Ziggo – Eigen netwerk (GigaNet)

Ziggo heeft op dit moment alleenrecht op de kabel (coax) in een groot deel van Nederland en is hierdoor de grootste kabelprovider van Nederland. Bij Ziggo, of eigenlijk VodafoneZiggo zoals de officiële bedrijfsnaam luidt, verloopt 97% van het signaal via glasvezel en de laatste 3% tot je voordeur via de coaxkabel. Dit heet bij Ziggo GigaNet, omdat het officieel geen glasvezelnetwerk genoemd mag worden. Dit omdat de verbinding niet voor 100% via glasvezel verloopt.

Er zijn in Nederland allerlei soorten internetaansluitingen. Elke aansluiting heeft voor- en nadelen. Om hier een duidelijk beeld van te geven, zetten wij ze op een rijtje.

DSL

 • Pluspunten: voordelig en veel keuze uit diverse providers
 • Minpunten: minder stabiel in vergelijking tot glasvezel en kabel, snelheid is niet overal even hoog

Kabel

 • Pluspunten: altijd een hoge snelheid, makkelijk meerdere tv’s aansluiten
 • Minpunten: geen tot weinig keuze uit providers

Glasvezel

 • Pluspunten: altijd hoge snelheden, upload- en downloadsnelheid zijn gelijk
 • Minpunten: glasvezel is relatief duurder dan DSL en kabel

Benieuwd welke verbinding jij kan ontvangen op jouw adres? Doe dan de postcodecheck en vergelijk.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking