100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een podcast?

Vrijdag 13 Augustus 2021 6 minuten en 21 seconden leestijd

Wat is een podcast?

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, een podcast. In 2019 luisterden er al meer dan 5 miljoen Nederlanders naar podcasts! En dit is alleen maar toegenomen. Er zijn wel duizenden Nederlandstalige podcasts te vinden en als je andere talen meeneemt zijn het er ontelbaar veel. Hierdoor is er voor iedereen wel een leuke podcast te vinden. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. Maar wat is een podcast eigenlijk? En waarom is het zo populair?

Een Podcast is een soort radioprogramma op het internet. Het is een geluidsbestand dat op elk moment beluisterd kan worden. In plaats van dat je even muziek gaat luisteren zou je dus naar een podcast kunnen luisteren. Het is radio on demand. Podcasts kunnen veel lijken op een radioprogramma, maar daarnaast heb je ook podcasts met interviews, met cabaret show, met het nieuws en je hebt podcasts over allerlei onderwerpen zoals sport, voeding, gezondheid, etc.

Met een podcast wordt alleen geluid geproduceerd, het lijkt dus heel erg op radio. Het grote verschil is dat podcast on-demand is. Je kunt zelf, op ieder moment een podcastaflevering luisteren. Je hebt hier wel internet voor nodig of je moet de aflevering gedownload hebben. Daarnaast is de radio zo breed mogelijk omdat het voor iedereen leuk moet zijn. Bij podcasts wordt juist meer de diepte opgezocht.

In 1997 beschreef Dave Winer een manier om op het web verwijzingen naar mediabestanden op te nemen. De term podcast verscheen voor het eerst in 2004, toen journalist Ben Hammersley deze techniek beschreef. Het was Adam Curry die podcasten populariseerde als iets revolutionairs. Hij maakte podcasts als eerste mainstream met zijn programma “The Daily Source Code”.

Waarom podcasten?

Podcasten is een manier om je netwerk uit te breiden, om dichter bij de doelgroep te komen en om kennis te delen. Door het inzetten van een podcast bereik je jouw publiek direct en zonder tussenkomst van anderen die invloed hebben op jouw verhaal.

Met een podcast kun je onderwerpen op tafel leggen die je graag bespreekbaar wilt maken of je kunt een podcast met vrienden opnemen voor de lol. Het is namelijk zo dat iedereen zijn eigen show kan starten. Als jij denkt dat jij echt iets te vertellen hebt aan de mensen is een podcast een ideaal medium.

De meeste podcastshows zetten regelmatig een aflevering online. Wanneer je zelf een podcast maakt kun je ervoor kiezen om dit bijvoorbeeld wekelijks, om de twee weken of maandelijks te doen. Door middel van consistentie kun je luisteraars zich aan jouw show binden.

Hoe maak je een podcast?

Het maken van een podcast is niet heel ingewikkeld en iedereen heeft de mogelijkheid om een podcast te maken. Ondanks dat het starten van een podcast niet moeilijk is, is het wel belangrijk om een aantal stappen te doorlopen voordat je daadwerkelijk start. Het is belangrijk om een onderwerp te kiezen waar je over zou willen praten. Heb je een onderwerp gevonden? Dan moet je podcast een leuke pakkende naam krijgen. Nu je weet wat je onderwerp is en hoe je de podcast gaat noemen is het belangrijk om over de stijl na te denken. Wil jij interviews geven, wordt het meer storytelling of ga jij over onderwerpen kletsen met een co-host? Om je podcast interessant te maken heb je een pakkende teaser, goede intromuziek en een mooie cover art nodig.

Bij het maken van een podcast is audiokwaliteit erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je een microfoon aanschaft voor het inspreken zodat je zeker weet dat de audio goed is. Wanneer je een podcast opneemt zal deze nog bewerkt moeten worden voordat je hem online zet. Is de podcast helemaal naar jouw wens? Dan kun je hem lanceren! Je kunt de podcast uploaden op meerdere platformen, zoals iTunes, Spotify en Youtube.

Hoe luister ik een podcast?

Het is gelukkig heel makkelijk om naar een podcast te luisteren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van iTunes of Spotify, maar je kunt ook veel podcasts vinden op Youtube, via het web of via podcast apps speciaal ingericht met podcasts.

Wanneer je naar een podcast wilt luisteren is het handig om er eerst een te zoeken die je graag wilt luisteren. Heb je een internetverbinding? Dan kun je de podcast afspelen op je laptop, tablet of smartphone. Wil je de podcast graag onderweg luisteren en heb je geen internet? Dan kun je in veel apps zoals Spotify de aflevering downloaden. Je doet je oortjes in en je kunt lekker luisteren tijdens een treinreis of een lange wandeling.

Heb je nog geen internetverbinding? Door middel van onze gratis postcodecheck kun jij zien welke internetproviders er internet op jouw adres leveren.

 

Top 10 podcasts op Spotify

Nu je weet wat een podcast is, is het tijd om te gaan luisteren! Het kan even zoeken zijn naar een leuke podcast omdat er tegenwoordig veel podcasts online staan. Om jou te helpen in je zoektocht naar een leuke podcast hebben wij de top 10 van Spotify voor jou op een rijtje gezet.

  1. Moordcast: “In Moordcast neemt Dionne Slagter je mee in verschillende mysterieuze moordzaken. Samen met haar broer Henrik als sidekick duiken zij in de waargebeurde misdaadverhalen.”
  2. BROERS met Sam & Rijk: “Elke week een podcast van een seksgod en zijn broer genaamd Sam. Alles is bespreekbaar. Alles kan. Behalve autorijden. Sam heeft geen rijbewijs.”
  3. Maarten van Rossem - De Podcast: “Maarten van Rossem geeft op geheel eigen wijze commentaar op de ontwikkelingen in de wereld. Onder leiding van presentator Tom Jessen passeert de wereld de revue.”
  4. De Taghi Podcast: “Ridouan Taghi is de beruchte hoofdverdachte in de veelvoudige liquidatiezaak Marengo. Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool, volgt hem al jaren. Corrie Gerritsma praat in deze podcast met hem onder andere over de onwaarschijnlijke bloeddorst van Taghi, zijn jeugd, de liquidaties waar hij van verdacht wordt en zijn invloed op de rechtsstaat.”
  5. Geuze & Gorgels: “Of het nou gaat om influencen, vloggen, presenteren, muziek maken, een theatershow schrijven, typetjes doen of een kind opvoeden: Monica Geuze (25) en Kaj Gorgels (30) zijn er maar druk mee. De twee beste vrienden vinden dat ze elkaar te weinig zien en vegen vanaf nu elke week de overvolle agenda even leeg om de zin en onzin van hun levens door te nemen. “
  6. Marc-Marie & Aaf Vinden Iets: “Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius nemen werkelijk niks voor lief. Ze verwonderen zich als theatermakers en schrijvers over alledaagse zaken, waarvan de gewone man zich zelden afvraagt of hij er überhaupt een mening over heeft”
  7. Zelfspodcast: “In de Zelfspodcast nemen jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger/producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist/presentator) hun leven en de wereld door.”
  8. Moordzaken: “Carrie & Eddie bespreken op een toegankelijke manier spraakmakende moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft?”
  9. De Podcast Psycholoog: “Waarom leerde niemand je ooit hoe je moet omgaan met stress, hoe je een vriend kunt troosten, of hoe je in godsnaam stopt met het continu checken van je Instagram? In De Podcast Psycholoog bespreken we in elke aflevering een belangrijk psychologisch thema en geven we tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.”
  10. Man man man, de podcast: “Bas, Chris en Domien zoeken uit hoe mannelijk ze eigenlijk zijn. Ook leuk voor vrouwen!”

Veel luisterplezier!

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking