100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Over Blinkist

Specialiteit: Dankzij Blinkist begrijp je binnen 15 minuten boeken en podcasts in hoofdlijnen.

Informatie: Blinkist is een app die non-fictie boeken en informatieve podcasts voor je samenvat in maximaal 15 minuten. Deze samenvattingen worden ‘Blinks’ genoemd. Je kunt er zelf voor kiezen of je deze samenvattingen wilt beluisteren of lezen.

Blinkist is via deze pagina 7 dagen gratis te proberen. Je hebt dan de volledige toegang tot de gehele bibliotheek van ‘Blinks’ en shows. Je moet dan wel binnen 7 dagen je abonnement vrijblijvend cancellen. Blinkist zal je hiervoor zelf een reminder sturen op dag 5

Pluspunten
 • 7 dagen gratis Blinkist proberen
 • Aanbod van meer dan 6.500 boeken en podcasts
 • Begrijp boeken in hoofdlijnen in slechts een kwartiertje, in plaats van uren lezen
 • Blinkist toont je aanraders op basis van je interesses, zodat je kunt blijven lezen
 • 95% van de Blinkist leden ‘lezen’ significant meer dan eerder
 • 91% van de Blinklist leden vindt dat hij/zij door Blinkist nieuwe goede gewoonten geleerd heeft
 • 87% van de Blinklist leden vinden dat Blinklist hun leven positief veranderd heeft
 • De app is overal te gebruiken, waardoor je kunt ‘lezen’ waar en wanneer je maar wilt: in de trein, in de auto, in de wachtkamer, etc
 • Er is naast het Engelse-, ook een Duits en Spaans aanbod
Minpunten
 • Vooralsnog is er geen Nederlandstalige Blinkist app
 • Proefperiode zelf opzeggen, wordt na 7 dagen automatisch verlengd
 • Het samenvatten van de boeken op Blinklist is handwerk, waardoor het aanbod vergroten relatief langzaam gaat. Gelukkig ben je niet zomaar uitgelezen
 • Uiteraard kun je geen heel boek lezen in 15 minuten, je krijgt alleen de hoofdlijnen en de essentie mee, niet het hele verhaal. Zie het als het avondjournaal in 15 minuten op televisie

Previews

Blinkist 1
Blinkist 2
Blinkist 3
Blinkist 4
Blinkist Top 3
 • Atomic Habits

  Atomic Habits

  Een zelfhulpboek dat je een kader biedt om nieuwe goede gewoonten aan te leren en gedag te zeggen tegen oude slechte gewoonten. Bewerkstellige persoonlijke groei dankzij praktische strategieën voor kleine, maar blijvende veranderingen.

 • The 5 AM Club

  The 5 AM Club

  Gaat over een nieuwe revolutionaire ochtendroutine waarmee enorme resultaten behaald kunnen worden. Het legt uit hoe je persoonlijke groei kan bewerkstelligen en meer uit je leven kan halen in het eerste uur van je dag.

 • The 7 Habits of Highly Effective People

  The 7 Habits of Highly Effective People

  Misschien wel het bekendste zelfhulp boek ooit. Geeft je zeven praktische handvatten en gewoonten om op zowel zakelijk als persoonlijk vlak succesvol en effectiever te worden.

Wat is Blinkist?

Blinkist is een app die zijn oorsprong vindt in Berlijn, Duitsland die inmiddels al meer dan 26 miljoen keer werd gedownload. Hij werd ontwikkeld in 2012 door vier studievrienden die graag meer boeken wilden lezen in minder tijd. Ze maakten notities en/of samenvattingen van boeken om deze vervolgens met elkaar te delen. Dit noemden ze onderling ‘Blinks’.

De app was in eerste instantie bedoeld voor eigen gebruik om deze notities altijd te kunnen openen. Er bleek echter zoveel interesse dat ze het in 2013 gecommercialiseerd hebben. In 2014 werd een audiofunctie toegevoegd, waardoor je niet alleen de samenvatting kunt lezen, maar ook kunt beluisteren. Later werden ook samenvattingen van podcasts toegevoegd, ‘shortcasts’.

Blinkist is bedoeld voor mensen die graag meer zouden willen leren, maar geen tijd hebben om te lezen of hier geen prioriteit aan geven. Dankzij Blinkist is het mogelijk om een boek of sinds kort ook een podcast binnen slechts 15 minuten te begrijpen. Zo hoef je dus geen uren te investeren om een boek te lezen, maar kun je bijvoorbeeld een boek ‘lezen’ terwijl je in de file staat.

Blinkist is voornamelijk bedoeld voor particulieren, maar heeft ook mogelijkheden voor bedrijven. Zo kunnen bedrijven via Blinkist Business hun medewerkers helpen te leren en te groeien, zonder dat daar prijzige en langdurige cursussen voor nodig zijn. Als werkgever krijg je analytische gegevens met (anoniem) inzicht in wat je medewerkers interessant vinden, lezen en leren.

Update: Blinkist werd op 8 mei 2023 overgenomen door Go1, een Australisch platform voor e-learning en online cursussen.

Wat is het Blinkist aanbod?

Het aanbod van de Blinkist app groeit langzaam, maar gestaag. Het bedrijf heeft inmiddels 160 medewerkers, maar het samenvatten van boeken en podcasts blijft handwerk. Hierdoor kunnen ze kwaliteit garanderen.

Het aanbod bestaat op dit moment (medio 2023) uit meer dan 6.500 verschillende boeken en podcasts. Deze worden aangeboden in drie talen: Engels, Duits en Spaans. Alle blinks en shortcasts zijn ingedeeld in een van 27 categorieën. De populairste zijn:

 • Persoonlijke groei
 • Psychologie
 • Productiviteit
 • Carrière en succes
 • Management & leiderschap

De Blinkist app biedt alleen non-fictie boeken. Dit betekent dat je alleen feitelijke informatie leest waar je iets van kunt leren. Dit is daarmee een duidelijk onderscheid van andere apps voor luisterboeken, zoals Storytel en Luisterrijk.

Hoe werkt Blinkist?

Blinkist is een app die je eenvoudig downloadt op iOS en Android devices. Om je te helpen boeken en podcasts te vinden die bij jou aansluiten is het mogelijk om op 4 verschillende manieren te zoeken:

 • Populaire titels
 • Categorieën
 • Onderwerpen
 • Trending onderwerpen

Zodra je een Blinkist account aanmaakt moet je echter eerst een quiz invullen. Deze gaat onder andere over je interesses, je leeftijd en hoeveel tijd je momenteel steekt in lezen en/of podcasts luisteren. Op basis hiervan geeft Blinkist je direct zes aanraders om mee te beginnen.

Wanneer je een titel selecteert krijg je een hele korte samenvatting te zien waar het boek over gaat, hoe het beoordeeld wordt door anderen en hoelang het duurt om te lezen/luisteren. Vervolgens kun je beginnen met lezen of te luisteren. Het uiterlijk van de app heeft wat weg van Spotify (vinden wij), waardoor het intuïtief aanvoelt.

Nu zul je wellicht denken: hoe kun je nu een boek samenvatten in 15 minuten en hoe doen ze dat dan? Belangrijke eerste notitie is dat natuurlijk niet iedere ‘blink’ of ‘shortcast’ daadwerkelijk exact 15 minuten duurt. De 15 minuten zijn een graadmeter. In de praktijk zijn de meeste blinks tussen de 5 en 25 munten.

Een boek is natuurlijk opgedeeld in hoofdstukken. Blinkist streeft ernaar om alle hoofdstukken van een boek in 150 tot 200 woorden te omschrijven. Een mens kan gemiddeld 200 woorden per minuut lezen. Een boek lezen via Blinkist duurt dus ongeveer een minuut per hoofdstuk.

Wat zijn de Blinkist kosten?

Enthousiast geworden van Blinkist? Dan is het goed om te weten dat je Blinkist 7 dagen lang volledig gratis kunt gebruiken. Zo kun je dus in een weekje testen of Blinkist iets voor jou is. Blinkist blijven gebruiken? Na de proefperiode bedragen de kosten van Blinkist €6,67 per maand (€80 per jaar).

Klantenservice Blinkist

Heb je nog vragen over Blinkist of zou je graag de klantenservice willen spreken? Dan heeft Blinkist online een uitgebreide FAQ voor je klaar staan. De meeste vragen worden hier behandeld. Toch liever contact? Stuur dan een mail naar support@blinkist.com.

Blinkist biedt geen telefonische support omdat ervaring leert dat ze vaak screenshots nodig hebben, ze vaak linkjes sturen en ze niets uit het oog willen verliezen in een gesprek. Ze hebben bovendien vaak wat tijd nodig om iets grondig te kunnen onderzoeken bij (technische of financiële) problemen. Hierbij willen ze je niet langdurig in de wacht moeten zetten.