100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Stem voor de 16e editie Gouden RadioRing!

Dinsdag 11 Januari 2022 3 minuten en 55 seconden leestijd

Stem voor de 16e editie Gouden RadioRing!

De stembussen voor de 16e editie van de Gouden RadioRing zijn op 10 januari geopend door presentator Rob Jassen. Hij gaf het startsein live in de radio-uitzending van de winnaars van vorig jaar. Dat zijn Jan Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte met ‘Jan Willem Start Op’. Je kunt stemmen tot en met 20 januari 12:00 uur en de winnaars worden op donderdag 27 januari bekend gemaakt. Je kunt nu stemmen via RadioRing!

Wat is de Gouden RadioRing?

De Gouden RadioRing is de eerste en enigste publieksprijs voor radio in Nederland. De prijs wordt uitgereikt door AVROTROS op het RadioGala. Het RadioGala is de tegenhanger van de Gouden Televizier-Ring Gala. Er zijn verschillende categorieën, namelijk:

  • De Gouden RadioRing: De prijs voor het beste radioprogramma;
  • Twee Zilveren RadioSterren: De prijs voor de beste radiopresentator en radiopresentatrice;
  • Het Gouden Radio-Oortje: De prijs voor het beste radio-evenement. Deze prijs is voor het laatst uitgereikt in 2009.
  • Gouden Podcast Award: De prijs voor de beste podcast. Deze award werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt.

De verkiezing bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde kun je via het internet stemmen op de favoriete radioprogramma’s, presentatoren en presentatrices van Nederland. In de tweede ronde wordt er telefonisch of via de sms gestemd op de top drie van elke categorie. Dit gebeurd vlak voor de uitreiking. Een notaris ziet ten alle tijde toe op de gehele stemprocedure.

Om in de keuzelijst te komen dient een programma voor te komen in de Top 200 van de best beluisterde programma’s van het NLO. Wil jij een programma of presentator toevoegen die niet in de lijst staat? Dit kan alsnog via de vrije keuze optie.

Hoe wordt de prijs uitgereikt?

De prijs wordt op donderdag 27 januari uitgereikt via het Gouden RadioRing Gala. Dit gala wordt georganiseerd door AVROTROS vanuit de Vorstin in Hilversum. Naast de vijf publieksprijzen worden ook de winnaars van de Marconi Awards bekend gemaakt. Deze award is sinds 1996 in het leven geroepen door ‘Broadcast Magazine’ en vernoemd naar Guglielmo Marconi die draadloze telegrafie uitgevonden heeft. Hij staat hiermee bekend als de uitvinder van de radio. Sinds 2010 worden de Marconi awards uitgereikt tijdens het radiogala van het jaar. De Marconi Awards worden uitgereikt door een vakjury.

Je kunt de uitreiking live volgen op 27 januari vanaf 20:00 via het Youtube kanaal van AVROTROS.

Geschiedenis van de Gouden RadioRing

De RadioRing wordt uitgereikt sinds 2006. De Gouden RadioRing is voortgekomen uit het AVRO radioprogramma Antenne 2. De bedenkers Roeland van Zeijst en Arjan Snijders dromen over een radio publieksprijs. Toen Antenne 2 in 2005 uit de lucht ging kreeg Arjan de mogelijkheid om eindredacteur te worden van AVRO Radio 2 en 3FM. Deze kans pakte hij om van zijn droom werkelijkheid te maken en hij zette de Gouden RadioRing op de kaart.

De omroepen met de meeste prijzen zijn NPO 3 FM met 14 prijzen en BNNVARA met 13 prijzen.

Wie is AVROTROS?

AVROTROS is een onafhankelijke en maatschappelijk betrokken omroep die Nederland verrijkt en Verbindt. Ze maakt kwalitatieve en innovatieve programma’s die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarbij is het bereiken van groot publiek altijd leidend.

AVROTROS gelooft dan ook dat een sterke, onafhankelijke publieke omroep belangrijk is voor de samenleving. Ze maakt daarom toegankelijke programma’s voor heel Nederland, die inspireren en vermaken. Daarbij probeert AVROTROS dagelijks 5 idealen te realiseren. Deze idealen zijn:

  • Het samenbrengen van mensen;
  • Het leveren van een bijdragen aan een veilige en rechtvaardige samenleving;
  • Het stimuleren van de kunst- en cultuurbeleving in Nederland;
  • Het overbrengen van nieuws;
  • De thuishaven zijn voor de jeugd.

Deze omroep is in 2014 ontstaan uit de omroepen AVRO en TROS, die beide een roemrijke geschiedenis hebben.

AVRO is ontstaan in juli 1923. AVRO kiest voor een organisatiemodel met een omroepvereniging met een bestuur, ondersteund door vrijwilligers, en een professioneel omroepbedrijf met zelfstandige directie. Pas in oktober 1951 begint AVRO ook met het uitzenden van Televisie. De slogan van AVRO is: ‘Bij AVRO zit je goed’. De AVRO groeit uit tot de grootste omroep van Nederland en in 1967 wordt het onafhankelijke omroepblad Televizier een officiële uitgave van de AVRO. In 1964 komt de Gouden Televisier-Ring tot stand.

TROS is opgericht in november 1964. De missie is amuseren en informeren. Met de programma’s legt de TROS de nadruk op wat mensen bindt en niet op wat mensen verdeeld. In het vijftigjarige bestaan heeft de TROS altijd goed gescoord. Sinds 2001 was TROS ook de best bekeken en beluisterde publieke omroep. De TROS sluit op 2 september 2014 het vijftigjarig bestaan als zelfstandig publieke omroep af met een vrolijke feestavond in Koninklijk Theater Carré.

Kijk of luister naar AVROTROS via het tv kastje van jouw internetprovider. Heb jij nog geen goede internetprovider? Dan kun je bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetprovider er leverbaar is op jouw adres.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking