100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Is 5G schadelijk?

Woensdag 22 april 2020 1 minuut en 52 seconden leestijd

Is 5G schadelijk?

Is 5G schadelijk? Dit is een vraag die je de afgelopen tijd misschien wel eens voorbij hebt horen komen. Afgelopen tijd kwam het 5G-netwerk meerder malen in het nieuws. Zendmasten worden vernield en er zijn verschillende complottheorie├źn. In dit bericht vertellen we je meer over de veelbesproken 5G-netwerken.

Wat is 5G?

Vanzelfsprekend is natuurlijk dat 5G de opvolger is van het bestaande 4G-netwerk. 5G maakt gebruik van nieuwere technologieën en van een grotere bandbreedte. Door deze grotere bandbreedte is er meer ruimte voor internetverkeer en minder opstoppingen en vertragingen op netwerken.

Ondanks alle ophef blijft de vraag naar snellere en stabiele onlinecommunicatie flink groeien. Het bestaande 4G-netwerk kan de vraag nog maar net aan en dus moeten er andere mogelijkheden komen. Naast de toenemende vraag naar 5G, kan het 5G-netwerk ook zorgen voor nieuwe innovatieve aanpassingen. Wil je meer weten over wat 5G precies is? Je leest het in dit bericht.

Voordelen van 5G

  • Snellere dataoverdracht
  • Kortere reactietijd
  • Meer betrouwbare verbindingen
  • Meer apparaten draadloos verbinden
     

Is 5G-straling gevaarlijk?

Het is best een technisch verhaal maar we gaan het zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen. 5G-antennes werken net als de al bekende 1G, 2G-, 3G- en 4G-antennes met elektromagnetische velden. De hogere frequenties van 5G zorgen ervoor dat het elektromagnetische veld minder ver reikt dan elektromagnetische velden van een lagere frequentie. Door de hogere frequenties van het 5G-netwerk kunnen de signalen minder diep het lichaam binnendringen dan 4G.

Komt 5G in de buurt van röntgenstraling?

Simpelweg is op deze vraag het antwoord nee. Tussen 5G en röntgenstraling zitten onder meer nog infrarood zichtbaar licht en uv-licht, oftewel straling van de zon. Dit alles valt onder niet-ioniserende straling. Röntgenstraling is wel ioniserende straling. Deze straling bevat voldoende energie om atomaire verbindingen aan te vallen. Met andere woorden deze straling is schadelijk voor mensen en kan kanker veroorzaken. Gelukkig vallen de 5G-signalen onder de niet-ioniserende straling. Deze signalen hebben een lagere frequentie en bevatten minder energie, hierdoor zijn ze niet in staat om atomen te ioniseren.

Onrust

Toch is er nog veel onrust. Niet voor niks worden er zendmasten in brand gestoken en diverse groepen mensen verzameld om te demonsteren tegen het 5G-netwerk. Er is erg veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten op de netwerken van nu en in het verleden. Er gelden blootstellingslimieten om gezondheidseffecten te voorkomen. Die worden gecontroleerd. Ook is er geen reden om te veronderstellen dat 5G andere effecten in het lichaam of op de huid veroorzaakt dan de huidige mobiele netwerken.