100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Overheid lanceert Fietsmodus app

Tuesday 23 September 2014 0 minuten en 50 seconden leestijd

Overheid lanceert Fietsmodus app

De Nederlandse overheid heeft in combinatie met een aantal providers een app ontwikkeld om smartphonegebruik op de fiets te ontmoedigen. Gebruikers van de app maken hiermee kans op verschillende prijzen.

Volgens de overheid is bij 18% van de fietsongevallen waarbij jongeren betrokken zijn de oorzaak smartphonegebruik. Ook zou er uit onderzoek blijken dat er jaarlijks tientallen doden vallen door smartphonegebruik en dat mensen die een smartphone gebruiken tijdens het fietsen 25% meer kans hebben op een ongeluk.

Deze cijfers zijn een schatting en zijn gebaseerd op oudere onderzoeken uit onder andere 2010, toen smartphones nog niet zoveel gebruikt worden als nu. Verder is het gebaseerd op verschillende buitenlandse onderzoeken met methodologische beperkingen. Hiermee kan worden geconcludeerd dat het hierbij gaat om grove schattingen.

Dat smartphonegebruik een afleiding is het tijdens het fietsen is echter niet te ontkennen, hierom heeft de overheid een app gemaakt om dit te ontmoedigen. De app dient van te voren aangezet te worden en houdt bij of gebruikers tijdens het fietsen de telefoon erbij pakken. Doen ze dit niet dan maken ze kans op bioscoopbonnen, T-shirts of een nieuwe fiets. De komende maanden gaat de overheid een campagne beginnen om de app onder de aandacht te brengen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking